Od bolesti zad ke stavbě svalové hmoty

Příběh klientky Ivči

Je první klientkou ze série článků o lidech, s kterými spolupracuji již více než rok. Ivča za mnou přišla především kvůli bolesti zad, které si “vyseděla” v práci. Navíc ji trápila únava a celkově slabá imunita.

Na začátku prošla diagnostikou, kde jsme zjistili přetížení v oblasti šíje, beder a hrudníku. Nejvíce ochablé byly logicky svaly mezilopatkové a podlopatkové. Ani hýždě se neměly moc k činům a tak jsme začaly pracovat na srovnání její postury a správném dechovém stereotypu. Navíc jsme se rozebraly stravu. Ivča byla “vyhladovělá” a tak pravidelné svačiny a správná skladba jídla vyřešila mnohé.

Měření

Abych zveřejnila i nějaká konkrétní čísla tak cílem Ivči nebylo shazování tuků. Přesto se nám podařilo snížit tuk o téměř 3 % a navýšit svalovou hmotu o 3 kila. Bazální metabolismus se zvýšit o téměř 100 kalorií.

Flexibilita a mobilita

Zde bych zdůraznila především snížení svalové ztuhlosti trapézového svalu o téměř dva stupně k lepšímu (na škále od 1 do 5), uvolnění svalů v oblasti beder o jeden stupeň a zároveň posílení břišního svalstva. I stažené svaly v oblasti hrudníku povolily a to umožnilo lepšímu zapojení ochablých svalů v oblasti zad.

Kondice

Od října minulého roku do září tohoto roku Ivča zlepšovala svoji kondici mílovými kroky. Krásným příkladem je půl-mílový běh, který poprvé zaběhla v čase 7 minut a 17 sekund. Dnes je její čas 6 minut a 5 sekund. I přesto, že výkonnostní tréninky nebyly cílem našeho programu, Ivča se s intenzitami během testování i výzev vyrovnává daleko lépe, než na začátku.

Síla

Zde je progres největší. Když ke mě Ivča přišla, nebyla schopná udělat ani jeden klik ve správném provedení, technika dřepu jí vytvářela bolesti a o zapojení zádových svalů nemohla být ani řeč, dnes jsme úplně někde jinde. Stahování 20kg kladky zlepšila Ivča z 10 opakování na 16. Leg press, kterým jsme začaly testovat sílu nohou (dřep v té době kvůli technice nebyl možný) se při váze 30 kg zlepšil z 16 opakování na 50+. Dnes je to pro Ivču hotové pírko, které zvedá s lehkostí díky tomu, že jsme posílily hýždové svaly, vytvořily lepší stabilitu kolenního kloubu a zajistily sílu přes břicho, které je u každého silového cviku třeba. Síla v oblasti břicha byla měřena výdrží v prkně, ve kterém se též o desítky sekund zlepšila. Kvůli sedavé práci jsme svaly hrudníku příliš necvičily. Nakonec včas došlo i na klikování, abychom podpořily sílu rukou, středu těla i stabilizaci lopatek.

Následkem toho všeho byl skvělý pocit zpevnění hýždí i viditelně větších svalů o oblasti zad a rukou.

Chci především podotknout, že trvalo zhruba 3 měsíce, než jsme se z “rehabilitačních” cviků na zemi vleže dostaly k celotělovým cvikům či cvikům se zátěží. I tak bylo toto rehabilitační – přípravné obdob pro Ivču do určité míry namáhavé. Protože i správně provedený cvik, který vypadá kdovíjak lehce, může pěkně zapotit a dát zabrat. Proto se nebojte cviků na mobilitu, flexibilitu a stabilitu. Jsou to takové ty “tiché vody”, co ale břeh melou a dají zabrat 😀

A jaká jsou slova Ivči?

Již dlouho před tím, než jsem začla cvičit s Pájou, jsem se více či (spíše) méně zdařilými pokusy snažila zařadit pravidelnou pohybovou aktivitu do svého života. Mám sice od přírody ten dar, že mne nikdy netrápila nadváha, zato jsem vždy trpěla na bolesti zad a celkovou fyzickou slabost. Snažila jsem se proto vyvinout úsilí k tomu, abych tyto obtíže zmírnila. Problém ovšem spočíval v zásadním momentu: nevěděla jsem, jak na to. To logicky vedlo k tomu, že mé cvičení bylo prováděno neefektivně a postrádalo potřebnou strukturu a systém. Navíc jsem se často obávala, abych si některými cviky spíše neuškodila díky technice, která velmi pravděpodobně nebyla správná. Možnost najít si osobního trenéra, který by tyto problémy a obavy jednoduše rozptýlil, přišla na mojí mysl několikrát, ale za doby studentských let byly mantinely finančních možností jaksi těsnějšího charakteru a navíc zbývalo hodně času na odpočinek, a tak jsem toto přání odložila na neurčito. Zlom přišel ca před rokem a půl, kdy v mém životě nastaly dvě zásadní události: 1) Našla jsem si novou práci. Ta byla o poznání náročnější než ta předchozí, o dobách studentských ani nemluvě. Bolesti zad se díky zvýšené stresové zátěži a dlouhému vysedávání nad obrazovkou notebooku razantně zhoršily. Večer po celodenním napětí a shonu jsem již téměř nebyla schopná fungovat a bez masáže od mého skvělého přítele často ani usnout. 2) Ze zahraničí se po několika letech studií a praxe vrátila moje blízká kamarádka, která začla působit jako osobní trenérka. Věděla jsem, že pokud mohu někomu důvěřovat ve smyslu zodpovědného přístupu k tomu, co dělá, je to právě ona. Tyto dvě změny měly celkem logické vyústění, a tak jsem začala brát pravidelné lekce osobního tréninku a nutričního poradenství právě u Pavlínky. Pája lekce vedla vždy skvěle,viz podrobně moje fb recenze. Postupně se začaly bolesti zad zlepšovat, každý týden jsem cítila, jak jsou méně a méně intenzivní a některé dny jsem je již vůbec nezaznamenala. Zároveň se mi začala zlepšovat celková fyzická kondice, cítila jsem se méně unavená, zpevnilo se mi celé tělo (což jsem ocenila zejména při nákupu nových plavek) nebo jsem si sama otevřela konzervu od okurek 🙂 Jsem člověk, který má rád efektivitu. Trénování s Pájou mi v tomto směru přináší velké mentální uspokojení, protože cítím (a vidím), že moje úsilí přináší přesně ty potřebné výsledky, kterých jsem chtěla dosáhnout a které jsem ji na začátku sdělila. Rozhodně mohu bez nadsázky říct, že po roce trénovní s ní je můj život kvalitnější. Když Vás totiž večer po práci nebolí celé tělo, svůj volný čas si dokážete užít daleko lépe 🙂

Všem, kdo jen trochu váhají a přemýšlí, jaké cvičení zvolit a jak správně cvičit, vyzkoušejte pár hodin se mnou. Vyjdeme z aktuálního nastavení vašeho těla. Zjistíme, co nejvíce potřebujete a nastavíme efektivní plán. Každá vašeho hodina se vám následně mnohonásobně vrátí ve výsledcích. Pro více informací mne kontaktujte. Budu se těšit na setkání 🙂 Pavlína

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *