Co do svého zdraví (ne)investujete?

Minule jsem nakousla téma změn člověka a investice do vlastního zdraví. Toto téma se dá pojmout z mnoha pohledů. Dneska bych chtěla svoji myšlenku jedním směrem rozvinout.

 Opět zopakuji rovnici, která dle mého názoru hraje roli v tom, jak se cítíme a jak zdraví jsme a tou je:

“Co do těla investujeme = to od něj dostaneme”.

Troufám si říct, že je mylné myslet si, že po nevýživném jídle, absenci zdravého pohybu a soužití v nefunkčních vztazích (ať už osobních či pracovních) nás může držet nad vodou.

Z čeho má pak naše tělo brát potřebnou energii a výživu?
Jak má kvalitně fungovat a čelit všem tlakům okolí, když základní pohonná hmota je vlastně odpad?

Ano, jistě víte kam mířím – strava. Jsem velkým milovníkem jídla, skvělého a zdravého jídla. Ne, to neznamená, že sepisuji petici proti cukrárnám a že při objevení majonézy se osypu. Já jen říkám, že důležité je, jak z 90% vypadá vaše každodenní strava. Těch zbylých 10% jsou pochutiny, které si občas dáme a jsou spojeny se situacemi, ve kterých nejsme dennodenně – oslava narozenin, svatba, výletová zastávka v restauraci, ochutnávka apod. K tomu se samozřejmě váže i tématika alkoholu a potažmo celého pitného režimu.

Všechno má svá pro a proti a jakýkoliv extrém má své následky. Takže netvrdím, že celý den na brokolici vyřeší situaci. Ale myslet si, že jídlo odbudeme jen když se nám vyskytne chvilka mezi jednáním (a ještě to musí být ta chvilka, kdy si na svačinu vzpomeneme), že stačí vypít 4 kávy denně, sklenku vína večer a kolem vody jen projít, spoléhat na to, že restaurace na růžku či Starbucks vyřeší naše “pohonné hmoty”, je cestou do pekel.

Možná ne teď, možná ne za pár let, ale určitě v pokročilém věku, kdy začneme řešit nejrůznější problémy. A jistě budete znát i takové lidí, kteří na to celý život dlabou a jsou “v pohodě”. No, i tak nevíme co se uvnitř těla děje a co si takový člověk řeší za zavřenými dveřmi, proto nesuďme ostatní za to jak jednají, ale vždy se ptejte sami sebe, jak mi teď je?

Bolí mě něco?
Co v životě mohu udělat, abych to odstranil/situaci zlepšil/cítil se lépe?

Mnoho z nás už četlo nebo slyšelo několik zásad zdravé výživy jako je pravidelná strava, menší porce, vyváženost apod. Všichni víme, že voda je tolik důležitá pro přežití. Já jen chci závěrem dodat, že skutečně ZÁLEŽÍ na tom, co do sebe “vkládáme“.

Proto čtěte etikety, zapojte selský rozum, nespoléhejte jen doporučení z reklam, vytvářejte své jídlo sami, abyste věděli, co vlastně jíte a nebyli tak obětmi rozhodnutí ostatních. Uvědomte si, že pokud budete nemocní, vždycky to budete vy , kdo si tím musí projít (ne šéf, či klepny od vedle, nebo koště v komoře).

A proto o sebe pečujme tak, aby tělo nemuselo jet na “zálohu” ale mohlo fungovat na kvalitních základech 🙂

Pokud chceš více informací, komunikaci s experty a podporu komunity, vstup do naší facebookové skupiny OVLÁDÁM SVÉ ZDRAVÍ a nastav svoji tělo i mysl pro dosažení vysněných cílů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *