Oblíbená pizza bez výčitek

Ingredience:

1 střední hlava květáku
½ lžičky rozdrcené sušené bazalky
½ lžičky rozdrceného sušeného oregana
čerstvá bazalka, drcená
2 stroužky česneku
Špetka červených papriček
¼ šálku parmazánového sýra
1 vejce
Himalájská sůl, pepř

Omáčka na pizzu – buď organická bez konzervantů a dochucovadel nebo si udělejte vlastní (smíchejte rajčatový protlak, trochu oleje, majoránka, oregano, sůl a pepř)

Postup:

Odřízněte malé růžice z hlavy květáku. Omyjte a důkladně osušte. Vložte do kuchyňského robotu a pulzujte, dokud květák nevypadá jako sníh. Doporučuji květák mixovat v menších dávkách. Ušetříte si tak čas přebíráním a domixováváním větších kusů.

Poté vložte květák do skleněné mísy a v mikrovlnné troubě nechte cca 4 minuty. Vysypte květák na čistou utěrku a nechte 5 minut vychladnout. Jakmile je květák dostatečně chladný na dotek, zabalte jej do utěrky a postupně vytlačujte vodu, která skrz utěrku proteče. Čím více vody z květáku dostanete, tím lépe. Ve výsledku bude mít pizza křupavou krustu místo drobivé, vodnaté kaše.

Umístěte květák do mísy (měli byste mít 2-3 šálky) a přidejte parmezán, bazalku, oregano, těsto a vejce. Kombinujte s rukama. Přidejte sůl a pepř. Berte v úvahu, co bude na povrchu pizzy. Často jsou to dost slané věci, tudíž doporučuji to se solí v těstu nepřehánět.

Do trouby vložte velký plech na pečení a předehřejte ji na 230° C. Na pult položte velký kus pečícího papíru a pokapejte olivovým olejem, abyste vytvořili nepřilnavý povrch. Pomocí rukou na papíru vytvořte z těsta kulatou placku. Překryjte potravinovou folií a velkým prkýnkem stlačte těsto tak, aby bylo těsto všude stejně vysoké (zhruba 0,75 – 1 cm).

Nasuňte těsto na plech a pečte po dobu 20 minut nebo dokud nezačne placka hnědnout. Nesmí se však spálit. Vyjměte z trouby, opatrně překlopte a pečte dalších 10 minut.

Potřete omáčkou na pizzu a ozdobte dle vlastní chute. Já používám ráda prosciutto, rukolu a parmazán, dale pak už nezapékám. Můžete však ozdobit mozzarellou, čerstvou paprikou a ještě na chvíli zapéct, dokud se sýr nerozpeče. Poté servírujte s čerstvou bazalkou.

Vyjměte z trouby a nechte 2 minuty vychladnout. Pozor, je návyková 🙂

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *