Markéty proměna

Aneb když si celý rok nekoupíš nic na sebe, protože se neustále zmenšuješ 🙂

S Markétou se vídám pravidelně 2x týdně, počínaje zářím 2017. Markét patří mezi velmi vzorné klienty, kteří mají minimální absence, hodiny si nahrazují a dělají domácí úkoly. Díky tomu sklízí neustále úspěchy, jak na poli váhy, síly i kondice. Výsledkem je i změna konfekční velikosti o 2 čísla. A to je důvod k čemu? Nákupům, které my ženy mám velmi rády:) Současně se cvičením jsme postupně pracovaly i na zlepšení stravovacích návyků a navýšení pitného režimu. Markét mi vždycky vykouzlí úsměv na tváři, protože mi každou hodinu dokazuje, že moje práce má smysl a mění životy lidí – k lepšímu a zdravějšímu 🙂

Měření

Když ke mě Markéta nastoupila, nechtěla se za žádnou cenu vážit a měřit. Upozornila jsem ji, že v takovém případě se budou hůř sledovat výsledky, ale její rozhodnutí jsem respektovala. Po zhruba dvou měsících přeci jen povolila, protože už viděla první změny.  Markét dokázála od srpna minulého roku do července tohoto roku sundat téměř 13 kg a dostat se ze 48% tuku na krásných 38,5%. Svalovou hmotu si přitom zanechala a v současné době pracujeme na jejím budování. Váha proto jde správným směrem lehce nahoru, ale Markét na oblečení stále zaznamenává úbytky. Povedlo se shodit i mnoho centimetrů přes pas (-10 cm) a boky (-8 cm).

Markét před rokem….                                                  a dnes…..

                          

Proč je tomu tak? Protože díky nárustu svalové hmoty dochází ke spalování tuků i mimo trénink a zrychluje se metabolismus. Podotýkám, že celkové číslo na váze se nemusí příliš hýbat. Lidé velmi často koukají jen na váhu, ale důležitější je vědět, z čeho se ta váha skládá a jaký je poměr mezi svaly a tuky.

Flexibilita a mobilita

Při první diagnostice Markéta avizovala bolest v ramenou a značnou zkrácenost prsních svalů na pravé straně. Správným cvičením tato bolest odezněla a mobilita ramen se výrazně zlepšila. Svaly v oblasti šíje se pravidelným protahováním uvolnily a to nám umožnilo lépe zapojit ochablé svalstvo a posilnit ho. Největší zlepšení bylo v oblasti bederní, kdy velmi stažené svaly vyvolávaly silnou bolest zad. Začaly jsme mobilizačními cviky páteře a protahováním a současně jsme postupně aktivovaly hluboké vrstvy břišního svalstva. Spolu s nácvikem správného bráničního dýchání jsme dosáhly lepší opory páteře a tím zmírnění bolesti zad. Dále jsme se nejprve izolovaně, dnes již celotělově, zaměřovaly na aktivaci a posilnění hýžďových svalů a stabilizaci pánve. V průběhu roku bylo očividné, že svaly reagují pozitivně a Markét odstranila bolest kolenou.

Kondice

Běh na orbitreku na vzdálenost 800m Markét poprvé dala za 5:52. Dnes je její nejlepší čas 5:07. Důležité je zmínit, že je to její neoblíbený stroj a přesto se zlepšuje 🙂 5km na kole jsme dokázala zrychlit o necelou minutu. Důvodem její zlepšující se kondice a ubývajících centimetrů je především souhra pravidelného interalového a silového tréninku s trenérem, účastí na výzvách a také vykonávání kardio aktivit (kolo, chůze a plavání), kterým se Markéta sama věnuje pocivě každý víkend. Jak uvádí níže, i zde zaznamenala velké pokroky.

Síla

Zpočátku bylo naprosto nemyslistelné testovat prkno ve výdrži. Markét sužovala velká bolest bedérky a ochablé břišní svalstvo. Dnes dělá pokrčilé cviky na bosu, prkno trénuje jak v poloze s nataženými rukami i na předloktích. Testujeme pouze prkno na kolenou, které neprve vydržela 36 sekund, protože ji brzy začly bolet záda. Dnes už je to téměř minuta a to bez bolesti.

Velký pokrok zaznamenala i na technice dřepu, výpadu, kliku a přítazích. Dřep jsme začaly dělat s vlastní vahou, po roce práce jsme otestovali váhu 12,5 kg a s přehledem dosáhla 40ti opakování.

Břišní svalstvo a správná technika dýchání umožňuje Markétě zbavit se bolesti zad, zapojovat aktivně břišní svalstvo pro správné držení těla nejen při cvičení ale i v průběhu dne. Síla a aktivace svalů, které stahují lopatky od uší zase pomáhají uvolňovat trapézový svaly, který dříve působil bolesti hlavy. Díky cvičení se Markét naučila mít ramena uvolněná.

A co o svém pokroku říká Markéta?

Za rok jsme si zvykla mít pravidelný pohyb 3-4x týdně, což dříve bylo pouze 1x za týden. Dnes nakupuji oblečení o 2 konfekční velikosti menší a to je skvělý pocit. Spolupráce s Pavlínou mi dala zjištění, že i po čtyřicítce to jde. Zlepšila se mi fyzická kondice, což nejvíce vidím v běžném životě. Vyběhnu totiž 60 schodů v práci bez zastavení a svých oblíbených 50 bazénu uplavu o pět minut rychleji.
Cvičení mi dává vnitřní uspokojení z překonávání šílených výzev mojí trenérky a bonusem je mi pak pochvala od mojí dcery a mámy, které jsou moje největší podporovatelky.
Chceš stejnou podporu jako Markéta? Nevíš jak začít? Obrať se na mě před kontaktní formulář a sjednej si úvodní konzultaci zdarma.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *