Příběh Jany

Aneb když se ze začátečníka stane pokročilý……

S Janičkou spolupracuji už od srpna 2017. Přišla za mnou s bolestmi zad způsobené sedavým zaměstnáním. Trpěla velkým zakulacením zad (hyperkyfózou), přetížením beder, protrakcí ramen a hlava byla neustále v předsunutí.

Měření

Jany váha se za celý rok pohybovala na zhruba stejném čísle, ale její tělesná kompozice se změnila. Navýšila podíl aktivní svalové hmoty, přičemž snížila procento tuku. Ženy se často bojí, že budou vypadat jak Rambo, ale upozorňuji, že to se za normální stravy a posilovacího tréninku nestane. Stane se ale to, že ženskost je podpořena slušivými křivkami zpevněného těla.

Jany slova o společné práci na poli fitness:

Co všechno mi pravidelné cvičení po celý rok přineslo:
– zbavila jsem se bolestí zad
– začala jsem pravidelně cvičit
– začala jsem se zajímat o to co jím – snažím se jíst zdravě
Na cvičení s Pájou mě nejvíc baví to, že přijde vždycky s nějakým novým cvikem, který je pro mě výzvou. Dokáže mě motivovat a zlepší mi vždycky náladu. Když jsem za celý den v práci unavená tak vím, že když jdu cvičit, tak budu mít lepší náladu a udělám něco pro svoje tělo.
A taky ty její challenge 🙂 vždycky vymyslí nějakou sestavu, kterou napíše na tabuli. A pak nás morduje těmi cviky, které sestavila.
Flexibilita a mobilita

Začátek naší práce byl nasměrován na zlepšení mobility v hrudní části páteře. Tuším, že první půl rok jsme se na nějaké kliky ani nepodívaly a neustále jsme posilovaly mezilopatkové svaly a uvolňovaly stažení svalů v oblasti hrudníku. Díky protahování specifickým cvikům se Jana postupně odnaučila zapojovat trapézové svaly, což vedlo k uvolnění stažených šíjových svalů. Její držení těla se změnilo k lepšímu a je úžasné být svědkem této změny. Díky lepšímu držení těla se Janě pěkně vytvarovala záda do písmena V a tím je i viditelnější její útlý pas. Posílení břišních svalů nastolením správného dechového stereotypu a aktivací hlubších vrstev se zmírnilo přetížení bederních vzpřimovačů.

Kondice

Janin první běh na vzdálenost jednoho kilometru byl v čase 9:15. Dnes je její čas 5:09. Podotýkám, že v obou případech běžela na své maximum.

Síla

Při úplně prvním testování jsme nemohly dělat klasický dřep, protože provedení tohoto cviku nebylo adekvátní. Jana se jí však velmi rychle naučila a dnes dřepuje s naprostou lehkostí i s 12,5kg závažím. Izometrickou sílu břicha měřenou vydrží v prkně zlepšila o skoro 40 sekund.

Dnešní tréninkový plán se rozhodně nedá se začátkem porovnávat. Janička odstranila bolest zad, s nápravou stravy odešla i úvana a současné tréninky jsou o celotělových cvicích, které jsou značně pokročilé. Stále se zaměřujeme na posouvání jejích fyzických hranic, zlepšování držení těla a mobility horní poloviny.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *