Síla jednoduchosti – 1. část

Aneb jak si srovnat priority

Možná si řeknete, že toto není úplně téma pro fitness. Já však svoji práci pojímám z více komplexního = celostního = holistického hlediska. Věřím, že nejlepších výsledků je dosahováno kombinací péče o tělo i mysl zároveň. Tělo pro nás každý den dělá mnoho práce – nosí nás, umožňuje pohyb, poslouchá nás. Mysl nám dává prostor vnímat okolí, prožívat a tvořit. A proto je pravidelný pohyb, dostatečný spánek, kvalitní strava a pocit spokojenosti (zvládání stresových situací) tolik zásadní pro naše zdraví.

Občas se však zdá, že v tom my lidé hledáme příliš mnoho složitostí. Minulý rok jsem se dostala ke knize Essentialism: The disciplined pursuit of less (Greg McKeown, 2014), která vysvětlovala, jak si život zjednodušit a tím ho i lépe prožívat. Stěžejním myšlenkou celého konceptu je vlastně moc rozhodovat se. Ano. Každý máme tento nástroj ve svých rukách. Jen se jej bojíme použít, abychom byly ostatními přijímáni, neudělali chybu či něčeho nelitovali. Já ale myslím, že jde aplikovat tak, abychom se sociálně neizolovali a přesto jsme se vyhnuli nepříjemným situacím. Následující tipy jsou zmiňovanou knihou inspirované.

“NE” repertoár

Nebojte se říci své NE asertivní formou. Získáte tak více prostoru pro to, co vám přináší radost i zdraví. Ať už jde o čas, lidi či činnosti.

Efekt vlastnictví

Lidé mají tendenci přeceňovat věci, které vlastní a do kterých již investovali. Drží se jich jak klíšťata! V angličtině se tento jev nazývá “fear of waste”. Májí domov plný věcí, které už nepoužívají a mnohým dělá problém zbavit se jich. V knize Přejeme si být štíhlí se Pierre Franckh zmiňuje o tom, že čistka nepotřebných věcí může pomoci zbavit se nadbytečných kil. Platí to i o aktivitách, kterým se věnujete, a lidech, s kterými se stýkáte. Fór totiž není v tom, že vyhodíte staré ponožky a záhy zhubnete půl kila. Celé je to o tom, že když odlehčíte svoje obydlí, zaměříte se na to, co vás baví a budete se scházet s lidmi, kteří vám rozesmějí, budete se i vy sami cítit lépe. Zbavíte se různých zátěží (fyzických, psychických) a takhle skvěle vás bude následovat i vaše tělo. Roli hraje mnoho dalších faktorů, ale zamyslete se nad tím, zda neschraňujete zbytečně moc veteše u sebe doma i ve své hlavě? Nadbytečná kila jsou totiž balast, který na sebe věšíme, často způsobený našimi nefunkčními návyky na poli pracovním, mentálním a vztahovém.

Spánek

Toto aktivum je v dnešní době velmi žádáno, protože ho máme spíše nedostatek. Samozřejmě generalizace zde není na místě, každý to má jinak nastavené a potřeba spánku se v různých situacích mění, ale ruku na srdce, kdo z vás si může dát šlofíka během dne kdykoliv, kdy cítí únavu? Pamatujte si, že spánek je přímá investice do vašeho zdraví. Je to aktivum, nikoliv pasivum, která vás pouze zdržuje od práce. Mít dostatečný, ale i kvalitní spánek je základem regenerace. Nepodceňujte proto jeho důležitost.

Méně znamená více

21.století = konzumní společnost rozmazlená nezměrnými možnostmi. Sociální sítě nám denně ukazují, jak moc nám život utíká mezi prsty, protože jsme ještě neudělali něco, neviděli tamto, nezažili toto apod. Občas je však třeba udělat krok zpět, zamyslet se, co ve svém životě opravdu chceme mít a co je jen sociální tlak, abychom udrželi tempo se společností. Dělat méně věcí více kvalitně dává prostor žít život, který dává smysl. Není to známka slabosti, ani neschopnosti. Je to známka moudrosti a zdravé sebelásky. Možná vás baví vaření, ale nenacházíte čas. Nebo toužíte strávit nedělní odpoledne piknikem ve Stromovce, ale vždycky se nějak stane, že po sobotní pařbě není energie ani chuť. A do toho ještě musíte dodělávat věci do práce na pondělní poradu. Ano, jsou chvíle, kdy musíme být turbo myši, ale mělo by jít o výjimečné situace, ne denodenní rutinu.

Správná rutina

Vytvoření správných návyků poskytuje tělu a mysli to, co potřebuje. Nejedná se tedy jen o zdravou stravu, ale i duševní potravu. Chodit dříve spát, každý den se jít provětrat ven nebo se protáhnout, vypnout občas telefon a spoléhat na svoji hlavu, každý měsíc si dopřát masáž, zajít do divadla nebo kina…..cokoliv, co vám pomáhá cítit se lépe. Do správné rutiny spadá i určitá forma disciplíny, především při přetváření zažité rutiny v novou. Buďte k sobě shovívaví, ale neoddalujte cíle, které jste si vytyčili. Při jejich realizaci – krok po kroku – zažijete malá vítězství a vytvoříte tak momentum, které vás povede k dalším vítězstvím.

Závěrem bych chtěla citovat větu, která dle mého názoru přesně vystihuje to, co jsem se tímto článkem snažila říci:)

Jsem tím, co cítím, nad čím přemýšlím a jaké mám vztahy. Nesnažím se MÍT, snažím se BÝT!

V následujícím díle se budu zabývat tématem prioritizace a dalšími technikami, které jsou založené na síle jednoduchosti. Potřebujete podporu při vytváření nových návyků v oblasti stravování a nevíte si rady? Neváhejte mě kontaktovat zde.