Obezita – nemoc duše

Tolik proklamované slovo poslední doby – OBEZITA.

Statistiky udávají, že počet obézních v ČR mezi lety 2008-2013 stagnuje (cca 56%),ale dle České diabetologické společnosti počet diabetiků mírně roste. Lidé omezují pohyb a často za to všechno můžou moderní technologie. Přišly, aby nám usnadnily práci a přístup k informacím. Nyní však nahrazují seznamování, face-to-face komunikaci a procházky. A ty samé technologie nás dnes nutí k pohybu formou různých aplikací. Aspoň že tak! (1)

Obezita je diagnostikována na základě určitých fyzických parametrů těla. Já bych se však chtěla zamyslet nad příčinou, kterou ze zkušeností nacházím především v hlavě. Obezitě říkám nemoc duše. Proč?

Mozek musí v dnešní zrychlené a digitalizované době přijímat stále více informací, které musí být nějak zpracovávány. To bývá spojeno s vyšším příjmem cukru, protože mozek využívá jako energetický zdroj pro svoji funkci pouze glukózu. Ve stresu tak často vzniká velká chuť na sladké a zároveň většina chemických látek, které chuť způsobují, je rozpustná v tucích. Proto je mnoho žádaných jídel tučných.(2)

Mnoho lidí pak volí jídlo jako antidepresivum a vytvoří si tak návyk, jak léčit depresi, psychické vyčerpání, smutek a nespokojenost. Jídlem se odměňují i trestají. Jsou k tomu často vedeni už vlastně od dětství různými pokyny (např. když uděláš tohle, dostaneš čokoládu apod.)

Důležité tedy je, dopřát mozku přirozený odpočinek nikoli formou další duševní aktivity, ale právě té fyzické, aby nedocházelo ke zbytečnému přijímání velkého množství kalorií bez úměrného výdeje. Určitě známe situaci, kdy k odkrvení mozku použijeme jídlo (prokrvíme trávicí trakt), alkohol či drogy. Krátkodobě takové řešení pomůže, ale jakmile se krev vrátí zpět do mozku, problém je opět na světě. Fyzickou aktivitou také dochází k odkrvení mozku a zároveň k prokrvení svalů. To má za následek vyplavení endorfinů, spalování tuků a zlepšování kondice. Daleko lepší volbaŘíká se, že cvičit bychom měli 3-4x týdně. Musíme si uvědomit, že naše tělo je předurčené k pohybu – vyjma druhého extrému a tím je fyzické přetěžování. To má také své neblahé dopady. Nicméně společnost se spíše posouvá k lenošení a výše uvedené obecné doporučení je spíše kompromis založený na nedostatku času.

Nicméně je několik cest, které ve své kombinaci přináší efektivní výsledky a blahodárný vliv na kvalitu života. Obezita a deprese jsou onemocněním těla a duše zároveň, proto je nezbytné léčit je komplexně. (3)

Počet lidí trpících depresí se ve druhém tisíciletí zvýšil. Pozitivní je, že se pacienti přestávají bát navštívit psychologa, psychoterapeuta nebo psychiatra. (4)
Zmíněné profese pomáhají pacientovi, aby porozuměl, s čím v životě souvisí jeho psychický stav. Uvědomění takových souvislostí je první a nezbytný krok k nápravě. Tělo samo nám dá odezvu zda to, co děláme, jak často se hýbeme, co jíme a hlavně JAK PŘEMÝŠLÍME, je ta správná cesta. Můžeme se cítit svěže, plní energie a zdravě ale také unaveně, sklesle, bez nálady a s bolestmi. Tělo je reproduktorem vnitřního světa existujícího v každém z nás. Pokud přijímáme negativní vjemy, nepečujeme o sebe a sytíme se nezdravým jídlem, tělo takové věci zhmotní. Všichni tyto strašáky zvané civilizační choroby známe – cukrovka, onemocnění štítné žlázy, vysoký cholesterol, vysoký krevní tlak, riziko infarktu, obezita, deprese a další…..

A proto využijme každou možnou chvíli k protažení těla, dávejme prostor přirozenému pohybu a pečujme o své psychické zdraví. Máte-li dotaz, jaká aktivita je pro vás vhodná, jak změnit stravovací návyky a co může pomoci k dosažení vysněné postavy, odešlete požadavek na konzultaci přes kontaktní formulář (najdete zde).

Zdroj:
(1) MUDr. Martin Matoulek, PH.D., str. 5, Noviny Obesity News, 03/2017
(2) MUDr. Martin Matoulek, PH.D., str. 4, Noviny Obesity News, 03/2017
(3) Mgr. Barbora Pešková, str. 4, Noviny Obesity News, 03/2017
(4) MUDr. Martin Matoulek, PH.D., str. 5, Noviny Obesity News, 03/2017