Zeleninovo-ovocné muffiny

Když ti vlastní výtvor vykouzlí úsměv na rtech bez pocitu viny 🙂

Vařila jsem svíčkovou a zbyla mi petržel. Už jednou jsem narazila na recept kombinující ovoce s petrželí a chuť byla skvostná (původní recept najdete zde). To bych ale nebyla já, abych si ho neupravila k obrazu svému. Pojďme si tedy udělat zeleninovo-ovocné muffiny, které naprosto rozptýlí vaše obavy z mlsání a potěší apetit.

Ingredience:

1 ks středně velké petržele (očištěná)
1ks středně velké řepy (očištěné)
1 velké jablko
2 menší hrsti ořechů (já použila vlašské ořechy)
2 vajíčka
100 ml oleje
2 velké lžíce medu, zbytek dosladit stévií či xylitolem
1 lžička jedlé sody
1 lžička kypřícího prášku bez lepku
50 g mandlové mouky
100 g pohankové mouky
skořice
citronová kůra
1/2 badyánu
datle a kousky jablka na ozdobu

Postup:

Rozmícháme olej, med a vajíčka metlou na vyšlehávání bílků a mícháme tak dlouho, dokud nedostaneme jemnou emulzi. Mezitím předehřejeme troubu na 175°C. Oloupanou petržel a řepu nastrouháme najemno, zatímco jablko nastrouháme nahrubo. Nastrouhané ingredience přisypeme k emulzi, přidáme ořechy a vše promícháme.

V druhé míse smícháme sypkou směs – pohankovou mouku, mandlovou mouku, jedlou sodu, kypřící prášek, skořici, citrónovou kúru a badyán. S badyánem opatrně – dáváme méně a dle chuti přidáme. Zato skořice ani citrónové kúry se bát nemusíme 🙂 Sypkou směs důkladně promícháme a přesypeme do mísy ostatními ingrediencemi.

Těstem naplníme muffinové košíčky těsně pod okraj. Dozdobíme kousky jablka a půlkou datlí. Jablka nesmí trčet příliš ven, aby se nespálily okraje. Pečeme zhruba 30 minut na 175°C.