Zdravá mysl = perfektní tělo

Fitness naruby aneb jak získat vysněnou postavu

Přemýšlím, jak svoji myšlenku podat a velmi mi v tom pomohl článek, jehož původní anglickou verzi najdete zde. Přesně totiž vystihl i mé smýšlení. Já se to nicméně pokusím podat svými slovy…..

Přichází za mnou lidé s různými cíli, požadavky, bolestmi i pohybovými omezeními. Vždycky dělám s klientem konzultaci a diagnostiku pohybového aparátu předtím, než s nim začnu fakticky cvičit nebo než sestavím tréninkový plán. Někteří toto chápou jako ztrátu času a mají dojem, že přece o svém těle všechno ví, protože už teď cvičí, účastní se Spartanů, běhají maratony a za mnou jdou proto, aby ty příští závody dotáhly výkonnostně ještě dále. JENŽE!

Fit neznamená být zdravý…..

Ještě jednou si prosím tuto věku přečtěte a zopakujte nahlas…… Fit neznamená být zdravý…….

Může to tak být, ale také nemusí. Je spousta lidí, kteří běhají, aby si zlepšili kondici, ale přitom se nejprve potřebují dostat do kondice (co do smyslu mobility, flexibility, funkčnosti jejich pohybového aparátu), aby mohli začít běhat. Běh je tak komplexní pohyb, že pokud již v těle nějaká dysfunkce (rozuměj problémový či “slabý” článek) existuje, během ji vlastně posilujeme. A to rozhodně ke zdraví nevede.

Ano, po několika běžeckých tréninzích se už tolik nezadýcháte, když budete příště dobíhat tramvaj, ale pokud běháte častěji a je to váš jediný pohyb bez jakékoliv kompenzace či odstranění problémových partií, pak vám v budoucnu může tělo dát nelibou zpětnou vazbu.

Další častým důvodem, proč lidé vstoupí do posilovny, je samozřejmě tzv. body image. Estetika těla je dnes mocná a kdo splňuje, ať už dřinou nebo díky genetice, jisté parametry, vládne světem. Přece všichni víme, jak ploché břicho, vysekaný pekáč buchet a velká hruď dokáže naprosto zazdít problémy s mobilitou, koordinací a stabilitou, kdejakou bolest zad či hlavy…. To vše jen proto, aby to “dobře vypadalo”.

Pojďme se na to podívat z trochu jiného úhlu a obrátit to, co jsem v předchozím odstavci naznačila. Proč nezískat skvělé tělo jakožto meziprodukt takového tréninkového plánu, který se primárně zabývá odstraněním “slabých” článků? A to neznamená dělat pouze cviky na mobilitu, ale i to se může na začátku stát. V takovou chvíli si mnozí uvědomí, že aby se zbavily jistých bolestí, musí dělat ty “neatraktivní” cviky, které biceps nezvětší. Najednou už nebudou dělat svých sto zklapovaček denně, které mají spojené s vyrýsovaným břichem a také je jasné, že v tuto chvíli ten dřep na sto kilo prostě nevytáhnou.

Hlavním odpůrcem je totiž naše hlava…..

Schopnost vypořádat se s našimi emocemi, jednání ve stresových situacích i umění relaxace má přímý vliv na to, jak vypadáme. Mnozí lidé pojímají jídlo jako kanál, kterým propouští své frustrace, odměňují se alkoholem, “zlepšují” si život nejrůznějšími drogami. Drogou teď nemyslím jen omamné látky, ale i workoholismus, přemíra sportu a přetěžování těla či cokoliv, co děláme v takové míře, že z toho máme zdravotní problémy. A víme o tom!

Co se tím vším snažím říci je, že ve chvíli, kdy je tou hlavní motivací samotné zdraví, je zde poměrně velká pravděpodobnost, že si osvojíme zásady zdravého životního stylu v dlouhodobém horizontu. Tělo si navykne na nový režim a je-li to něco, co mu vyhovuje a co potřebuje, odměny budou více než štědré. Odejdou bolesti, člověk se lépe vypořádává se stresem, nájezdy na lednici už jsou dalekou minulostí a to velmi často vede k úbytku tuků.

Někdy méně znamená více. Pokud jste ve shonu, přibývají vám kila a rozhodnete se do toho všeho ještě začít třikrát týdně cvičit, aby z vás po pár měsících nebyla dělová koule, tak vás musím zastavit. Je pravdou, že pohybové aktivita čistí mysl a často pomáhá vypadnout z celého toho kolečka v práci a doma, ale kladení většího stresu a požadavků na vlastní osobu může být někdy kontraproduktivní. Abychom zlepšili naše fyzické i psychické zdraví, je občas třeba zaměřit se na to, co ze svého života odstranit, místo přidávání dalších a dalších věcí.

To může znamenat, že odmítnete pracovat za lidi, kteří zneužívají vaší aktivity a v takto ušetřeném čase se půjdete projít. Že si následující den místo sledování krvelačných večerních zpráv půjdete raději zaplavat. Že konečně ulehnete ke spánku dříve než po půlnoci, abyste ráno byli svěží a konečně si vychutnali zdravou snídani. Že se přestanete trestat hodinovým během na páse, který vás vlastně ani nebaví, za to, že jste kvůli pracovnímu stresu snědli věneček. Problém není ve věnečku, ani v páse. Problém je v tom, že žijete v situaci, která vám nevyhovuje. A často se tak děje dlouhodobě. Do toho se přidá ještě sebekritika a házení špíny na vlastní osobu o tom, jak jste neschopní dodržet nový cvičební plán a zavřenou lednici. A recept na neúspěch je tady……

Zamyslete se, jací lidé okolo vás ale i činnosti vám berou energii. Odstraňte nejprve tyto negativní činitele ve svém životě a garantuji vám, že budete mít sami od sebe chuť začít se hýbat, starat se o sebe tak, jak si zasloužíte, noční vyjídání lednice už nebude třeba a s chutí si i uvaříte……